Harrie Geelen

Harrie Geelen (Heerlen, 1939) ging na het gymnasium naar de Universiteit van Amsterdam om daar Nederlands te studeren. Hij besteedde veel tijd aan het studentencabaret, waar hij Imme Dros leerde kennen. Ze trouwden in 1963.

Harrie Geelen illustreert, schildert, filmt en schrijft liedjes, scenario’s en kinderboeken. Zo bewerkte hij voor Frank Groothof bekende opera’s als Carmen en Don Giovanni. Ook bedacht hij meer dan honderd commercials en maakte hij een tekenfilm: Getekende mensen. In de jaren zeventig werd Geelen bekend als liedjes- en scriptschrijver voor de televisie. Hij schreef bijvoorbeeld de serie Q & Q en het bekende Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? Ook werkte hij een tijd bij de Toonder Studio’s.

Twee maal kreeg hij een Zilveren Griffel: in 1994 voor Herman het kind en de Dingen en in 1996 voor De plant van Jan. Zijn tekeningen in Juffrouw Kachel van Toon Tellegen werden bekroond met een Zilveren Penseel en die in Het beertje Pippeloentje van Annie M.G. Schmidt met het Gouden Penseel.

Foto: WG Kunst